Planificació i gestió de projectes tècnics a l'Administració local
40 recursos i/o accions formatives relacionades
En aquest recurs formatiu trobaràs el continguts per conèixer els principis bàsics i el procés de contractació pública. Repassarem el seu context i fonaments, així com el procés per a dur-la a terme i realitzar el seguiment.
Autoria: Pere Serrano Martín (Secretari d'administració local i formador del sector públic) i Marc Brugat Carreras (jurista, docent universitari i formador del sector públic).
Col·lecció “Manuals de formació” de la Direcció de Serveis de Formació. Edició 2020
L'objectiu d'aquesta guia és divulgar el concepte d'economia circular i donar orientacions pràctiques al món local (polítics, responsables de l'administració pública i tècnics) per impulsar i promoure l'economia circular a diferents escales (tant des de la pròpia administració pública com facilitant la seva implementació en el sector privat i en tota la societat.
En aquest recurs trobaràs el continguts bàsics per endinsar-te en la gestió de projectes en totes les seves fases: 1. Els projectes. Conceptes generals; 2. La iniciació del projecte; 3. La planificació del projecte; 4. La programació del projecte; 5. L’execució del projecte; 6. El control del projecte; Mòdul 7. El tancament del projecte i un glossari dels conceptes més importants d'aquest àmbit.
Autoria: Àlex Àlvarez
Col·lecció “Manuals de formació” de la Direcció de Serveis de Formació. Edició 2020
El material t'explica les característiques bàsiques d'un projecte i la manera com aquests projectes s'insereixen en el funcionament normal de l'organització.
El material et permet conèixer la primera fase del cicle de vida d'un projecte. Com definir acuradament el problema o oportunitat i com definir una estratègia adequada per al projecte.
El material et facilitarà els elements bàsics per planificar els projectes a gestionar, les principals fases, l'elaboració del pla general i la tècnica de l'estructura de descomposició del treball (EDT).
El material t'oferirà les pautes per la temporalització de les tasques que s'han de du a terme en un projecte. Es treballarà els conceptes de tasca crítica i de camí crític i aprendràs a fer la programació d'un projecte utilitzant diferents eines (diagrama de Gantt, gràfics de xarxa, mètode del camí crític i tècnica PERT).
El material t'ajudarà a entendre la importància de fer una assignació correcta dels recursos. Entre altres aspectes es treballarà el pressupost, el tipus de costos i com calcular els costos indirectes.
El material analitza com comprovar que el projecte s'ha executat d'acord amb les previsions fetes en la planificació i la programació: processos a gestionar, sistema de control.
En aquest material es revisarà les etapes de la fase de tancament com a una fase més del projecte que cal programar i executar amb rigor.
En aquests recurs es fa una aproximació al procediment administratiu. Es contextualitzen els seus orígens i conceptes clau, es detallen les principals novetats i es fa una introducció al seu cicle de vida.
Col·lecció “Manuals de formació” de la Direcció de Serveis de Formació. Edició 2020
Recurs bàsic sobre els aspectes fonamentals de la protecció de dades, la seguretat, el tractament de dades i el Reglament Europeu de Protecció de dades. Contingut adreçat als empleats públics de la Diputació de Barcelona.
Col·lecció “Manuals de formació” de la Direcció de Serveis de Formació. Edició 2020
Una administració pública moderna, al servei del ciutadà, s’ha de caracteritzar entre altres aspectes, per dur a terme les seves actuacions amb la màxima eficàcia i transparència possibles. Si tenim en comptes que aquestes actuacions s’expressen principalment través del canal escrit, sembla lògic pensar que el tipus de llenguatge que s’utilitza en la redacció dels documents administratius ha de ser matèria de reflexió constant.
A més, els documents que concretament s’analitzen en aquests curs, els informes i les propostes de resolucions administratives, tenen una rellevància clau en qualsevol procediment administratiu, ja que reflecteixen les actuacions practicades en les fases d’instrucció, les quals han de ser el resultat d’un procés lògic i jurídic. És per això que el tipus de llenguatge que s’hi utilitzi i la manera com es presenti i organitzi la informació són d’una importància cabdal si es vol aconseguir que la comunicació sigui realment efectiva.
Aquest material et permetrà conèixer els elements que intervenen en la comunicació mitjançant el correu electrònic, adequar el to i el registre, redactar correus electrònics amb un alt grau d’eficàcia comunicativa, comprovar si el correu s’adequa als principis de coherència i cohesió i introduir-hi les esmenes corresponents.
Els connectors són un conjunt de marques logicosemàntiques, d’origen gramatical divers —conjuncions,locucions conjuntives, sintagmes adverbials i preposicionals, etc.—, que serveixen per marcar, assenyalar o organitzar el discurs i que faciliten al lector la comprensió dels textos i l’extracció de les idees que s’hi exposen.
Els signes de puntuació contribueixen a fer més comprensibles els escrits. Tenen la funció tant de delimitar fragments dins d’una frase o d’un text, com de reflectir els matisos d’entonació que adquiriria el text si es llegís en veu alta.
Les abreviacions són reduccions de paraules o frases que en poc espai permeten presentar molta informació. Segons com es facin aquestes reduccions, es poden classificar en: abreviatures, signes i acrònims o símbols.
Les majúscules i les minúscules són un recurs gràfic que respon no tan sols a un seguit de regles, sinó també a un conjunt de convencions que depenen de costums i modes. Aquest manual ofereix un conjunt de pautes per regular-ne l’ús
- Conèixer les característiques, tipologies i etapes per dissenyar indicadors.
- Conèixer el concepte de quadre de comandament integral; analitzar les quatre dimensions que conformen el model bàsic d’anàlisi de l’organització (econòmica, de la ciutadania, dels processos interns i de l’aprenentatge i del creixement).
- Aplicar aquesta eina en els processos de gestió i control de la pròpia organització a partir de:
- Elaborar un quadre de seguiment i control d’un àmbit de treball o projecte/programa.
- Fer el seguiment d’un àmbit de treball o projecte/programa mitjançant un quadre de seguiment i control.
- Avaluar els resultats assolits i definir les accions correctives i preventives concretes per a l’àmbit de treball o projecte/programa.
Adquirir coneixements per a la realització de control i inspecció d’activitats en el marc de la Llei 3/2010, del 18 de febrer, de prevenció i seguretat en matèria d’incendis en establiments, activitats, infraestructures i edificis, i la normativa que la desenvolupa.
- Oferir un marc pràctic per a l'exercici d'avaluació en el context de programes i intervencions a les biblioteques.
- Identificar àmbits i polítiques on poder avaluar.
- Posar en comú experiències, interessos i un marc conceptual comú al col·lectiu de tècnics especialistes i directors de biblioteca.
- Conèixer el Pla Xarxa de Governs Locals i els seus instruments de cooperació.
- Conèixer l’impacte de les actuacions del Pla en el territori.
- Reconèixer el paper protagonista dels centres gestors i de les àrees de la Diputació en el funcionament del Pla.
Adquirir habilitats en la utilització de l’eina informàtica ArcGis
Conèixer les novetats introduïdes per la llei 39/2015 de procediment administratiu comú de les administracions públiques, que ens porta a donar el pas definitiu cap a la implantació de l’administració electrònica, interconnectada i transparent. Conèixer el procediment administratiu local i els procediments especials.
Donar a conèixer les novetats principals de la Llei 40/2015, en especial les normes bàsiques aplicables a tots els ens institucionals. Conèixer el règim de responsabilitat de l’Administració Pública, el règim jurídic dels convenis, el funcionament electrònic així com les relacions electròniques entre administracions.
Saber aplicar els criteris d’ús dels signes de puntuació en els documents que redacta la corporació.
Comprendre la finalitat del procés contenciós administratiu
Establir l'origen i desenvolupament de les Lleis de Jurisdicció Contenciosa Administrativa.
Reconèixer els subjectes l'activitat pot ser objecte de procés contenciós administratiu.
Diferenciar els assumptes sotmesos al procés contenciós administratiu.
Analitzar les diferents notes característiques de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Distingir les diferents matèries susceptibles de recurs contenciós administratiu.
Establir la relació entre els òrgans de la jurisdicció contenciosa administrativa i els seus àmbits territorials de competència.
Diferenciar capacitat processal de legitimació. Enumerar supòsits de legitimació.
Classificar les diferents formes de representació i defensa.
Diferenciar els diferents actes administratius que poden ser objecte de recurs contenciós administratiu.
Assenyalar les diferents opcions d'impugnació de les disposicions de caràcter general.
Definir la inactivitat material de l'Administració.
Familiaritzar-se amb conceptes, mètodes i aportacions dels mètodes qualitatius aplicats a l’avaluació de programes i polítiques públiques.
Presentar diverses modalitats de recollida d’informació, amb especial èmfasi en l’entrevista qualitativa.
Avaluar, amb criteris de validesa científica, el rigor i la qualitat d’avaluacions qualitatives de cara a la seva possible contractació externa.
Conèixer antecedents i estructura de la llei 40/2015
Definir els diferents òrgans implicats
Desenvolupar el concepte de competència administrativa.
Descriure l'estructura i organització de la adm. De l'estat. Característiques i ens.
Definir les tècniques previstes per a complir el principi de cooperació.
Descriure i delimitar els principis que regeixen l'actuació i les relacions entre les administracions públiques i entitats o organismes vinculats o dependents.
Destacar les relacions electròniques entre les administracions públiques.
Conèixer el deure de col·laboració entre administracions públiques
Definir els òrgans administratius i els requisits per a la seva creació.
Definir els òrgans col·legiats i el seu règim jurídic.
Desenvolupar el concepte de competència administrativa.
Conèixer l'estructura de la Llei 39/2015
Conèixer el calendari d'entrada en vigor de la Llei i les normes que deroga
Descriure les matèries que són objecte de la nova Llei.
Conèixer els conceptes d’acte administratiu i procediment administratiu
Definir el concepte d’interessat i els seus drets. La capacitat d’obrar i la representació
Definir registre electrònic i arxiu electrònic a les administracions públiques
Analitzar l’obligació de resoldre
Exposar els supòsits i condicions per la publicitat de les normes i els seus efectes
Ressaltar la novetat de la regulació de la participació dels ciutadans en l’elaboració de lleis i reglaments.
Donar a conèixer els beneficis que té èr la Diputació de Barcelona tenir un posicionamnet en els diferents espais a nivell europeu i internacional
L’objectiu del curs és:
- Conèixer quins tipus de fons europeus hi ha disponibles per als ens locals i quines particularitats tenen.
- Conèixer com es preparen propostes de projectes europeus exitosos mitjançant exemples de projectes ja finançats i recomanacions pràctiques.
1. Dissenyar i reconèixer perfectament un procés de recollida d'informació.
2. Identificar i utilitzar tècniques de recollida d'informació secundària
3. Reconèixer i fer servir tècniques quantitatives de recollida d'informació
4. Identificar i emprar tècniques qualitatives de recollida d'informació
5. Interpretar, analitzar i estructurar (crear) un informe de conclusions amb els resultats de la informació recollida
Conèixer l'abast de la responsabilitat de l'exercici de la professió que desenvolupen i de les eines corporatives en aquest àmbit.
Donar a conèixer els diferents connectors que tenim a l'abast i saber utilitzar-los en els contextos adequats, a fi d'aconseguir crear textos coherents i ben cohesionats.
Conèixer els diferents connectors que tenim a l’abast
Saber utilitzar els connectors en els contextos adequats
Conèixer les convencions sobre l'ús de les majúscules i les minúscules.
- Conèixer les convencions sobre l’ús de les majúscules i minúscules
- Aplicar les convencions sobre l’ús de les majúscules i minúscules en la redacció dels documents de la corporació
- Aprendre a dissenyar un procés de recollida d’informació.
- Aprendre a utilitzar tècniques de recollida d’informació secundària.
- Aprendre a utilitzar tècniques quantitatives de recollida d’informació.
- Aprendre a utilitzar tècniques qualitatives de recollida d’informació.
- Aprendre a interpretar i a els resultats de la informació recollida.
Entendre els conceptes elementals introductoris de la contractació pública
Aprofundir i entendre la contractació pública a través dels principis, tipus de contractes i els procediments de selecció
Comprendre com es configura l’objecte i preu dels contractes
Ser capaç d’elaborar i preparar expedients de contractació abordant les problemàtiques més freqüents que ens trobem
Entendre la mecànica per valorar la millor oferta
Comprendre i aplicar la contractació menor superant la problemàtica interpretativa respecte l’art. 118 de la LCSP
Interpretar i gestionar correctament les prerrogatives de l’administració davant l’execució d’un contracte públic
Ser capaç d’adoptar totes aquelles mesures essencials en la fase d’execució per tal que tot contracte públic s’executi d’acord amb allò pactat