Desenvolupament de persones i equips
12 recursos i/o accions formatives relacionades
Els Entorns Personals d'Aprenentatge (EPA) sorgeixen com a metodologia per aprendre de manera informal, contínua i col·laborativa. El document presenta les característiques generals que ha de tenir un bon EPA i presenta diverses eines digitals que poden contribuir a crear aquest entorn i fer-lo operatiu a les nostres necessitats.
Autoria: María José Parra Rocha
Col·lecció “Síntesis de formació” de la Direcció de Serveis de Formació. Edició 2020
Òscar Dalmau, apassionat de la creativitat i la innovació en l'aprenentatge corporatiu, ens parla sobre l'evolució, altres models i pràctiques innovadores de la formació a l'aprenentatge en les organitzacions.
Col·lecció “Aprenent amb els experts” de la Direcció de Serveis de Formació. Edició 2020
El recurs formatiu que teniu a les mans pretén ser una guia explicativa de cadascuna de les competències professionals definides en el Diccionari de competències per al desenvolupament professional dels empleats/des dels ens locals, entés com un instrument tècnic dins del model de formació impulsat per la Direcció de Serveis de Formació (DSF). Esperem que us serveixi per comprendre-les millor i per reflexionar sobre la vostra pràctica diària i sobre els aspectes on podeu incidir cap a la millora i creixement professional.
El manual parteix del concepte d'empatia per analitzar posteriorment tot allò que afecta la comunicació empatica. L'empatia és una eina clau per desenvolupar les connexions basades en la confiança i la credibilitat.
La comunicació “intra” i interpersonal ha de fonamentar-se en aquest concepte. Cal construir recursos que generin una capacitat dialògica centrada en les necessitats pròpies però també en les dels nostres interlocutors, arribant a assolir l'entesa. el diàleg assertiu i la gestió emocional adequada, ajudaran a l'aprenentatge de la nostra comunicació empàtica, configurant-la de manera sòlida i en permanent creixement.
Autoria: Sònia Flotats Abejón
Col·lecció “Manuals de formació” de la Direcció de Serveis de Formació. Edició 2021
La Comunicació No Violenta (CNV) és una tècnica que busca generar espais de qualitat perquè dues persones expressin les seves necessitats de forma honesta i constructiva. Ens ho explica la Carme Pujol en aquest vídeo.
Col·lecció “Aprenent amb els experts” de la Direcció de Serveis de Formació. Edició 2020
Aquest material et permetrà reflexionar sobre les diverses motivacions que mouen a les persones i els equips de treball i conèixer l'estructura dels models de cooperació i competència per crear equips de treball.
Aquest material t'oferirà pautes per fer un seguiment precís i exhausitiu de les tasques delegades, de manera que el resultat final sigui el desitjat.
Aquest material t'ajudarà a desenvolupar habilitats per a delegar de manera eficaç i afavorir la motivació i la implicació de les persones que integren els equips de treball. Entre d'altres aspectes treballaràs la importància de no improvisar, d'entendre i gestionar els aspectes previs a una correcta delegació, preparar alternatives, etc.
- Conèixer els conceptes bàsics de la gamificació.
- Entendre les potencialitats de la tècnica de la gamificació.
- Conèixer diversos casos d’èxit.
- Experimentar la gamificació a la vegada que s’utilitza.
Analitzar i aplicar els elements relatius als rols, estils i competències directives.
Conèixer els elements de motivació individuals a la feina
Conèixer els elements de motivació dels equips de treball
Analitzar i avaluar l’eficàcia de les diferents estratègies de motivació
Aplicar les estratègies de motivació al seu equip de treball.
- Conèixer els elements de motivació individuals a la feina.
- Conèixer i investigar els elements de motivació dels equips de treball.
- Analitzar i avaluar l’eficàcia de les diferents estratègies de motivació.
- Entrenar-se en l’aplicació de les estratègies de motivació