Acció formativa del BAF
Aplicador i manipulador de productes fitosanitaris nivell qualificat
Àmbit promotor de la formació:
Direcció de Serveis de Formació
Requisits:
Cap requisit previ
Modalitat:
curs
Canal:
Presencial
Durada:
60.00 h
| Presencial   60.00 h
| Videoformació   0.00 h
| Treball en línia   0.00 h
Nombre de participants:
Mínim 15
| Òptim  
20
| Màxim  
25
Tipus d'acreditació:
Certificat d’aprofitament
Objectius

Formar als participants com a personal especialitzat a nivell qualificat en manipulador i aplicador de productes fitosanitaris d'acord amb la normativa vigent.

Continguts
- Plagues, les malalties i les males herbes dels cultius. - Protecció contra organismes nocius.
- Productes fitosanitaris: Conceptes, classificació.
- Importància i contingut de les etiquetes i de les fitxes de dades de seguretat: classificació i etiquetatge, pictogrames, paraules d’advertiment, frases de risc o indicacions de perill, consells de prudència, símptomes d’intoxicació i recomanacions per a les persones usuàries. Casos pràctics.
- Riscos derivats de la utilització de productes fitosanitaris per al medi ambient. Mesures per reduir aquests riscos, incloent mesures d'emergència en cas de contaminacions accidentals.
- Bones pràctiques ambientals en relació amb la preservació dels recursos naturals, biodiversitat, flora i fauna. Protecció i mesures especials establertes en la Directiva marc de l'aigua (Directiva 2000/60/CE). Eliminació d'envasos buits. Casos pràctics.
- Productes fitosanitaris, tractament i mètodes d'aplicació. Equips de tractament. Revisió, manteniment i regulació dels equips.
- Perillositat dels productes fitosanitaris per a la salut de les persones: Riscos per a les persones consumidores per residus de productes fitosanitaris. Manera d'evitar-los i mesures d'emergència en cas de contaminacions accidentals.
- Concepte de seguretat alimentària. Riscos per a la població en general. Riscos per a les persones aplicadores: intoxicacions i altres efectes sobre la salut.
- Pràctiques de primers auxilis. Estructures de vigilància sanitària i disponibilitat d'accés per informar sobre qualsevol incident o sospita d'incident.
- Normatives de referència. Transport, emmagatzematge i comercializació de productes fitosanitaris.. Maneig i aplicació de productes fitosanitaris.
- Mesures per reduir els riscos sobre la salut: nivells d'exposició de la persona operari/ària. Possibles riscos derivats de fer mescles de productes. Mesures preventives i de protecció de la persona aplicadora. Equips de protecció individual (EPIs).
- Pràctiques d’identificació i utilització d’EPIs.
Metodologia d'impartició
El mètode docent consistirà en classes teòriques i pràctiques sobre els temes proposats. Tindrà una durada de 62 hores, (60 hores lectives i les 2 hores d’examen obligatori). Material per a la teoria: llibre homologat de la Generalitat, i presentacions power point del professorat. Material per a la pràctica: motxilles d'aplicació, diferents tipus de broquets; casos pràctics de càlcul de dosi.
Metodologia d'avaluació
Superar la prova de coneixements obligatòria.
Destinataris
Col·lectiu professional Àrea funcional Perfil formatiu Competència
Comandament operatiu Infraestructures i Territori Encarregat Manteniment d'espais verds
Oficis Serveis Generals i Transició Digital Jardiner Manteniment d'espais verds